این مطلب 24 بهمن ماه 1393 در خبرگزاری فارس منتشر گردید.
برخی کشورهای غربی تعطیلی سفارت خود در یمن را اعلام نمودند و به نظر میرسد در پی اجرای سناریویی هستند که برای این کشور تدارک دیدهاند. بعد از آنچه به دروغ و به منظور دشمن سازی و اختلافافکنی بین مسلمانان، تهدید هلال شیعی نامیده شد و از لزوم هماهنگی نظام سلطه و ایادی منطقهای آن برای مقابله با این تهدید سخن رانده شد، اکنون نظام سلطه، فروپاشی و از دست رفتن خاکریزهای خود را مشاهده و از ناتوانی برای مهار این موج فروپاشی آگاه است؛ لیکن تلاش دارد هرچند سردرگم، پاتکهای متقابلی را به منظور بازپسگیری نقاط ازدسترفته و یا تأخیر در حرکت و موج ایجاد شده ملتهای منطقه انجام دهد. یکی از نقاط حساس در این میان کشور یمن است. نقطهای سوقالجیشی و حساس که از دست دادن آن میتواند تبعات راهبردی برای نظام سلطه و به خصوص عربستان سعودی داشته باشد. بر همین اساس شاهد سناریوهای مختلفی برای شکست و یا به انحراف کشاندن حرکت مردمی در این کشور هستیم. به نظر میرسد نظام سلطه امید داشت همانند تجربه به شکست کشاندن حرکت اسلامگرایان الجزایر در سال 1992، با استعفا و کنار کشیدن رییسجمهور یمن، زمینه را برای انجام یک کودتا فراهم سازد. جبهه نجات اسلامی الجزایر که توانسته بود در انتخابات سال 1991 با رأی اکثریت مردم، خود را در آستانه پیروزی نهایی و کسب قدرت ببیند به ناگاه با توطئهای که رخ داد نه تنها قدرت را از دست داد بلکه اعضا آن با زندان و ... مواجه گردیدند. «شاذلی بن جدید» رییسجمهور وقت الجزایر پس از سیزده سال ریاست جمهوری، تحت فشار نظامیان که بهشدت با تسلط اسلامگرایان مخالف بودند، در 21 دی 1370 / 11 ژانویه 1992 از مقام خود کنارهگیری کرد. او قبلاً در 14 دی / 4 ژانویه همان سال، در پی توطئه ارتش، مجلس ملی را نیز منحل کرده بود تا رئیس مجلس، عبدالعزیز بِلْخادم، نتواند طبق قانون اساسی جانشین وی شود؛ با کنار رفتن او خلأ سیاسی بزرگی در کشور ایجاد شد و زمینه برای کودتای نظامیان فراهم آمد. البته عدم حضور به موقع در صحنه مردم و عدم تدبیر مسئولین جبهه نجات اسلامی در این موضوع بیتأثیر نبود و اگر این جنبش فراخوان اعضا و مردم را صادر مینمود ممکن بود میتوانست مانع کودتای نظامیان گردد.
به نظر میآید نظام سلطه قصد داشت این سناریو را در یمن تکرار نماید لیکن هوشیاری انقلابیون یمن مانع از موفقیت این اقدام گردید. دوم بهمنماه امسال ساعاتی پس از استعفای دولت یمن به ریاست خالد بحاح، عبدربه منصور هادی رئیسجمهوری این کشور نیز استعفای خود را تقدیم پارلمان کرد. این دو اتفاق با آغاز اجرای توافقنامه صلح و مشارکت برای پایان دادن به بحران یمن میان حوثیها و رئیسجمهوری یمن همزمان شده بود و اصرار انقلابیون در بازپسگیری استعفا از سوی رییسجمهور نیز بینتیجه ماند
متعاقب این وضعیت رهبر حوثیهای یمن در سخنرانی خود خاطرنشان کرد: «رئیسجمهوری مستعفی و دولتش میخواستند با ایجاد خلأ قدرت، سازمانهای حکومتی را تعطیل کنند.» وی افزود: «برخی نیروهای شکستخورده در داخل که از خارج حمایت میشوند، تلاش میکنند انقلاب و ملت یمن را تحت اختیار خود بگیرند . به همه دنیا میگوییم که ملت یمن شایسته رسیدن به اهداف قانونی خویش است.» انقلابیون یمن با تدبیر و فراست این توطئه را خنثی کردند. اکنون مشخص شده که سناریوی ایجاد خلأ قدرت نتوانسته انقلاب یمن را با شکست مواجه سازد و به نظر میرسد راهبرد دوم یعنی استفاده از قدرت سخت در دستور کار نظام سلطه قرارگرفته است.
در حادثه مشکوک حمله به دفتر نشریه فرانسوی شارلی ابدو، گروهی که خود را القاعده یمن مینامید مسئولیت حمله را بر عهده گرفت. ناصر بن علی انسی، سخنگوی القاعده یمن در پیام ویدئویی با «قهرمان» خواندن عوامل حمله تروریستی به شارلی ابدو گفت که آنها استخدام شدند و این عملیات در راستای «خشنودی مسلمانان» انجام شد. وی اضافه کرد: «ما بهعنوان القاعده شبهجزیره عربستان مسؤولیت این عملیات را بهعنوان انتقام بر عهده میگیریم.» این رهبر القاعده یمن همچنین گفت که حمله علیه نشریه شارلی ابدو با دستور ایمن الظواهری رهبر این گروه تروریستی صورت گرفته است.
طی چند روز گذشته اخباری از تعطیلی سفارت برخی کشورهای غربی در یمن منتشر میگردد و در تمام این موارد ناامنی در یمن و عدم توانایی این کشور در مقابله با تروریسم بهانه این اقدام برشمرده میشود ازجمله:
سفارت فرانسه در بیانیهای اعلام کرد که قصد دارد سفارت خود در صنعا را از روز جمعه تعطیل کند. همچنین این سفارت از شهروندان خود در یمن خواست در اسرع وقت از این کشور خارج شوند. سفیر اتحادیه اروپا در یمن نیز تصمیم گرفت به دلایل مشکلات امنیتی، این کشور را ظرف دو روز آینده ترک کند. وزارت دفاع آمریکا نیز اظهار داشت ناامنیهای سیاسی در یمن بر قدرت این کشور در مبارزه با تروریسم تأثیر خواهد گذاشت. در همین حال مقامات آمریکا تصریح کردند: سفارت آمریکا در صنعا به دلیل اوضاع امنیتی نابسامان در یمن بسته خواهد شد. وزارت خارجه انگلیس هم به دلیل نگرانیهای امنیتی سفارتخانه خود در صنعا را بست و دیپلماتهای خود را از یمن خارج کرد.
این موارد حکایت از انجام توطئهای خطرناک علیه انقلابیون یمنی دارد و به نظر میرسد تقابل بین سلفیهای یمن بهعنوان مزدوران انجام جنگ نیابتی از سوی نظام سلطه (مشابه سوریه و عراق) علیه مردم یمن و طرفداران انقلاب میتواند بخشی از سناریوی نظام سلطه باشد. این راهبرد میتواند با بروز ناامنی در یمن زمینهساز جنگ داخلی و اقدامات تجزیهطلبانه و به انحراف کشاندن قیام مردم باشد. البته اقدام مستقیم نظام سلطه به بهانه انتقام از القاعده یمن (مشابه حمله به افغانستان به بهانه پاسخ به حادثه 11 سپتامبر) نیز میتواند بهعنوان یک تحلیل مورد توجه قرار گیرد. اقدامی که زمینههای آن طی ایام اخیر تا حدودی فراهم گشته است. روزهای آینده یمن آبستن حوادث مهمی است که هوشیاری و تدبیر انقلابیون و مردم یمن را برای گذر از این توطئهها میطلبد.
- ۰ نظر
- ۲۹ بهمن ۹۳ ، ۲۳:۳۴